ЦИРКУЛЮЮЧА БЕЗКЛІТИННА ДНК Є БІОМАРКЕРОМ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ ТА COVID-19 І ПЕРЕДБАЧАЄ ПРЕНАТАЛЬНУ ЦЕРЕБРАЛЬНУ ІШЕМІЮ У НОВОНАРОДЖЕНИХ - Комаревцева, I.O.; Постернак, Д.Г.; Чередніченко, Р.В.; Шатрова, А.С.; Черних, Ю.А.; Балабанова, К.В.; Комаревцев, В.Н. (Світ медицини та біології, 2022)
Циркулююча безклітинна ДНК є можливим маркером не тільки апоптозу, але і COVID-19 у вагітних, що також може бути тригерним фактором для передчасних пологів і передбачає у новонароджених пренатальну гіпоксично-ішемічну енцефалопатію. Фрагментацію ДНК у тканинах та плазмі крові вимірювали за допомогою аналізу на дифеніламін. Матеріалом для дослідження стала периферична кров вагітних жінок та новонароджених, пуповинна кров, тканини плаценти. Порівняння рівня cfDNA у сироватці крові здорових вагітних та вагітних жінок з передчасними пологами свідчить про високий його рівень у жінок з передчасними пологами. Вагітні жінки з COVID-19 мали значно вищі значення cfDNA порівняно із здоровими вагітними жінками у пуповинній крові, плаценті та у новонароджених від жінок хворих на COVID-19. Рівень cfDNA збільшувався у новонароджених із пренатальною гіпоксично-ішемічною енцефалопатією від жінок з передчасними пологами.
Keywords: cfDNA; передчасні пологи; COVID-19; пренатальна гіпоксично-ішемічна енцефалопатія