ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН РІВНІВ АПЕЛІНУ-13 І ЦИСТАТИНУ С ТА ПОКАЗНИКІВ МЕТАБОЛІЧНОГО ПРОФІЛЮ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ З ЧАСТИМИ ШЛУНОЧКОВИМИ ЕКСТРАСИСТОЛАМИ - Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Гаврилюк, А.О.; Шкарівський, Ю.Л.; Кульчицька, О.М. (Світ медицини та біології, 2022)
Обстежено 82 хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії. За даними холтерівського моніторування електрокардіограми, 50 з них, мали часту шлуночкову екстрасистолію. У 32 пацієнтів верифікована гіпертонічна хвороба ІІ стадії без будь-яких порушень серцевого ритму та ще 30 практично здорових осіб увійшли до групи контролю. Встановлено, що у пацієнтів із шлуночковим варіантом екстрасистолії рівень апеліну-13 був достовірно (p
Keywords: апелін-13; цистатин С; швидкість клубочкової фільтрації; метаболічні чинники серцево-судинного ризику