ОБГРУНТУВАННЯ ТЕРАПІЇ ХРОНІЧНИХ ПЕРІОДОНТИТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ НАНОКРИСТАЛІВ ФОСФАТНОГО БУФЕРА - Мельник, В.Л.; Костиренко, О.П.; Шевченко, В.К.; Силенко, Ю.І.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Рябушко, О.Б. (Світ медицини та біології, 2022)
В Україні та Європі при ендодонтичному лікуванні ускладненого карієсу використовують технології,що поєднують в собі алгоритм, який включає інструментальні втручання з використанням медикаментозних засобів та обтурацією кореневих каналів. Успішність цієї терапії в окремих випадках не задовольняють як лікарів- стоматологів так і їх пацієнтів. Метою роботи було обгрунтувати ефективність лікування пацієнтів з хронічними періодонтитами при застосуванні нанокристалів фосфатного буфера у терміни від 6 до18 місяців. Аналіз клінічних та рентгенологічних даних процесу відновлення периапікальних тканин під час лікування хворих на хронічний верхівковий періодонтит показав, що регенерація верхівкових та прилеглих до них ділянок періодонту в 91 % (20 пацієнтів) випадках мали позитивну динаміку. Ефективність розробленого методу лікування зазначених хворих підтвердили результати клінічних обстежень та рентгенологічні методи дослідження. Різна ступінь контрастності вище зазначених активних зон мінералізації, на нашу думку, вказує на різну ступінь присутності дентинного ліквору в канальцях, які по своїй гістологічній структурі більш відкриті в бік центрального каналу цих зон. Анатомічна верхівка кореня за період лікування також набула характерної чіткої форми, а її поверхня має склерозовані світлі та виразні межі. Запропонований спосіб лікування хронічного верхівкового періодонтиту на підставі отриманих результатів лікування потребує подальшого дослідження у віддалені терміни спостережень 2–5 років з метою широкого впровадження в практичну стоматологію.
Keywords: хронічний верхівковий періодонтит; периапікальні тканини; нанокристали; лікування