ОСНОВНІ ВІКОВІ ЗМІНИ ШКІРИ У ЧОЛОВІКІВ ЗГІДНО РЕЗУЛЬТАТІВ УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДІАГНОСТИКИ - Резніченко, Н.Ю.; Дюдюн, А.Д. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було вивчення ультразвукових характеристик шкіри та особливостей кровотоку у чоловіків різних вікових груп. Було обстежено 120 чоловіків у віці 25–64 роки. Встановлено зменшення товщини різних шарів шкіри у чоловіків старших вікових груп. Низькі рівні швидкості кровотоку (її максимальні та середні цифри), а також і високий індекс резистентності й індекс пульс-активності були встановлені у чоловіків зрілого віку. У випадках призначення антиоксидантів, ноотропів і ангіопротекторів з профілактичною метою швидкість кровотоку (її максимальні та середні цифри) зростали, а індекс резистентності та індекс пульс-активності знижувались. У дослідженні було доведено, що використання антиоксидантів, ноотропів і ангіопротекторів з профілактичною метою було ефективним для попередження старіння шкіри та порушень кровообігу в ній у чоловіків старших вікових груп.
Keywords: старіння; шкіра; кровообіг; чоловіки