ІНФОРМАТИВНІСТЬ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ У ДІАГНОСТИЦІ ВІРУСНИХ ГЕПАТИТІВ В ТА С У ВАГІТНИХ - Сариєва, Е.Г.; Гафаров, І.А. (Світ медицини та біології, 2022)
Вибір правильної лікувальної тактики при HBV, HCV-інфекціях ґрунтується на біохімічних та імунологічних показниках. У зв'язку з цим розробку програм на математичній основі можна вважати раціональним та правильним підходом до вирішення діагностичного завдання. Мета дослідження – оцінити інформативність додаткових лабораторних показників у діагностиці вірусних гепатитів В та С у вагітних. До дослідження включено 150 вагітних: основна група – 100 вагітних із гепатитом В і С, контрольна група – 50 практично здорових вагітних. Було проведено серологічні дослідження, полімеразну ланцюгову реакцію, біохімічні, імунологічні аналізи крові. Результати дослідження показали, що серед досліджуваних показників найбільшу чутливість і загальну діагностичну цінність мають аполіпопротеїн А1 та IgG, найбільшу специфічність мають IgG, IgM та мікроглобулін-в2, а також показники мікроглобулін – в2, IgG та IgM. Аполіпопротеїн А1 та IgG мають найвищі негативні значення ефективності. Співвідношення точності позитивних та негативних результатів дозволяє використовувати показники загального холестерину, аполіпопротеїну А1, ліпопротеїдів низької щільності, мікроглобуліну-в2, заліза, С-реактивного білка, IgG, IgM як допоміжні діагностичні біомаркери інфекції вагітних при гепатитах.
Keywords: вагітність; ВГВ; ВГС-інфекції; показники ліпідного обміну; імунологічні біомаркери