ОСОБЛИВОСТІ ПОКАЗНИКІВ РІВНЯ СУБ’ЄКТИВНОГО КОНТРОЛЮ У ХВОРИХ НА ПСОРІАЗ ЛЕГКОГО АБО ТЯЖКОГО ПЕРЕБІГУ ЧОЛОВІКІВ БЕЗ ТА З УРАХУВАННЯМ СОМАТОТИПУ - Серебреннікова, О.А.; О. Б. А-Р. Аль-Каралех; Дзевульська, І.В.; Кривоніс, Т.Г.; Пролигіна, І.В. (Світ медицини та біології, 2022)
У хворих на псоріаз чоловіків легкого або тяжкого перебігу, порівняно зі здоровими досліджуваними без розподілу на соматотипи, за показниками рівня суб’єктивного контролю виявлено достовірне зниження цінності міжособистісних відносин і можливості впливати на власне здоров'я. При розподілі за типом тілобудови у чоловіків мезоморфного соматотипу встановлено достовірно нижчі рівні загальної інтернальності у хворих із тяжким перебігом псоріазу, а також показника рівня суб’єктивного контролю в галузі невдач, навчальних і міжособистісних відносин у хворих із легким і тяжким перебігом захворювання порівняно із групою контролю аналогічного соматотипу.
Keywords: псоріаз; тяжкість перебігу; чоловіки; рівень суб’єктивного контролю; тип тілобудови