ПЕРВИННА ТА ВТОРИННА ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ ПАТОЛОГІЇ У ПОСТРАЖДАЛИХ, ЯКІ ОТРИМАЛИ БОЙОВУ ТРАВМУ - Сидорова, Н.М.; Друзь, О.В.; Савицький, В.Л.; Черненко, І.A.; Сидорова, Л.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою роботи було розробити та запровадити заходи первинної та вторинної профілактики ураження серцево-судинної системи у постраждалих, які перенесли бойову травму. Були проаналізовані дані 448 постраждалих з бойовою травмою, які поступали до Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь». Аналіз середніх величин біохімічних показників крові показав наявність у постраждалих з бойовою травмою та ознаками ураження серцево-судинної системи більш виражених метаболічних порушень, цитолізу та запалення порівняно з постраждалими, які не мали цього ускладнення травмування: вищі рівні фібриногену (на 11,1 %, р=0,0294), глюкози (також на 11,1 %, р=0,0004), аспарагінової трансамінази (на 74,6 %, р=0,0005) та аланінової трансамінази (на 58,4 %, р=0,0013), та нижчі – загального білку (на 7,1 %, р=0,0008). Отримані результати дозволили запропонувати в якості одного з механізмів розвитку ураження серцево-судинної системи у постраждалих з бойовою травмою синдрому гіперметаболізму, а також обґрунтувати, розробити та запровадити заходи профілактики цього синдрому, асоційованого з розвитком вторинної патології серцево-судинної системи у постраждалих, які перенесли бойову травму.
Keywords: метаболізм; психологічна підтримка; військова медицина; кардіологія