КЛІНІЧНИЙ ПЕРЕБІГ АРИТМІЙ, ВКЛЮЧАЮЧИ ФІБРИЛЯЦІЮ ПЕРЕДСЕРДЬ ПІСЛЯ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Сичов, О.С.; Талаєва, Т.В.; Несукай, О.Г.; Романова, О.М.; Гетьман, Т.В.; Ільчишина, О.Я.; Стасишена, О.В.; Вавілова, Л.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою цього дослідження було визначення того, як коронавірусна інфекція провокувала аритмії. Було обстежено 15 хворих з аритміями, що перенесли коронавірусну інфекцію (група С+), та 10 хворих, що мали такі ж аритмії, і не хворіли на COVID-19 (група С-). В більшості випадків у хворих обстежених груп домінували фібриляція чи тріпотіння передсердь – відповідно у 86,6 % та 80 %. Вік та надлишкова маса тіла є факторами ризику появи аритмії після короновірусної інфекції. У хворих на ФП, що перенесли короновірусну інфекцію частота пароксизмів збільшилась на 88,9 % пацієнтів, p
Keywords: COVID-19; порушення ритму серця; фібриляція передсердь; ехокардіографія