ОСОБЛИВОСТІ СОМАТОТИПОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ТІЛА У ЧОЛОВІКІВ ІЗ ДОБРОЯКІСНИМИ НЕВУСАМИ - Хаддад, Н.Б.Ю.; Матешук-Вацеба, Л.Р.; Маєвський, О.Є.; Коцюра, О.О.; Наліжитий, А.А. (Світ медицини та біології, 2022)
У ході дослідження проаналізовані особливості компонентів і типу соматотипу за Хіт-Картером і показників компонентного складу маси тіла в українських чоловіків хворих на доброякісні невуси. У більшості випадків у практично здорових чоловіків, порівняно з хворими, встановлені достовірно менші значення мезоморфного компоненту соматотипу і м’язового компоненту маси тіла та більші значення ектоморфного компоненту соматотипу. У хворих на меланоцитарні доброякісні прості невуси чоловіків встановлені достовірно більші значення соматотипологічних показників (за винятком ектоморфного компоненту соматотипу) та показників компонентного складу маси тіла, ніж у хворих меланоцитарні доброякісні диспластичні невуси.
Keywords: доброякісні невуси; соматотип за методикою Хіт-Картер; показники компонентного складу маси тіла; українськи чоловіки