ОЦІНКА ВПЛИВУ АКРИЛОВИХ ЗУБНИХ КОНСТРУКЦІЙ НА ІМУНОМЕТАБОЛІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ТА ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ - Янішен, І.В.; Андрієнко, К.Ю.; Федотова, О.Л.; Погоріла, А.В.; Хлистун, Н.Л. (Світ медицини та біології, 2022)
Мета дослідження полягала в оцінці впливу конструкцій знімних зубних протезів, виготовлених за різними методиками, на імунометаболічний профіль та показники якості життя пацієнтів в клініці ортопедичної стоматології. Була інноваційно вирішена проблема зменшення залишкового мономеру у ортопедичних конструкціях за рахунок розробки технології їх вакуумування з використанням системи технічних засобів. Нами був включений у дослідження показник оцінки якості життя пацієнтів на всіх етапах ортопедичного лікування та з урахуванням специфіки проведення експериментів та використанням анкети-опитувальника. Розглядаючи статистично значущі зміни серед пацієнтів, що використовували знімні ортопедичні конструкції, найгірший рівень якості життя до та після лікування виявлено в 2N2, користуючись знімним протезами без вакуумування 32,4±0,47 та 92,8±0,35 балів відповідно. Незважаючи на те, що показники змінилися в 1,27 рази в бік підвищення, кінцевий рівень якості життя, відображений на IV етапі проведення ортопедичного лікування (через 6 місяців після лікування), залишився серед цих пацієнтів найгіршим. Перспективи подальших досліджень з питань застосування акрилових базисних пластмас на етапах лікування знімними конструкціями зубних протезів пов’язані з вивченням: впливу матеріалу знімних ортопедичних конструкцій на адаптацію протезного ложа, впливу конструкційного зубо-технічного матеріалу на якість життя пацієнтів до закінчення лікування знімними ортопедичними конструкціями.
Keywords: знімні конструкції; методика лікування; залишковий мономер; імунометаболічний профіль; вакуумний метод; якість життя