РЕАКЦІЯ ГЕПАТОЦИТІВ ЩУРІВ ПРИ КОРЕКЦІЇ ГОСТРОГО ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО АСЕПТИЧНОГО ЗАПАЛЕННЯ ОЧЕРЕВИНИ ШЛЯХОМ ВВЕДЕННЯ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ - Волошина, О.В.; Шепітько, В.І.; Пелипенко, Л.Б.; Раскалєй, В.Б. (Світ медицини та біології, 2022)
Проведено дослідження морфометричних показників гепатоцитів щурів при корекції гострого експериментального асептичного запалення очеревини шляхом введення кріоконсервованої плаценти. Встановлено, що з 10-ї доби експерименту середні показники великого діаметру гепатоцитів, а також показники малого діаметру клітин та їх площа мали тенденцію к збільшенню. Величина ядерно-цитоплазматичного індексу з 2-ої по 14-у доби експерименту була більше показників інтактної групи. При дослідженні розмірів ядер гепатоцитів з 3–5-ої доби експерименту повільно збільшувався великий та малий діаметр, на 7-у, 10-у доби величини мали найбільший показник. На 30-у добу експерименту всі показники досягали величини показників інтактної групи. Аналіз морфометричних показників доводить ефективність застосування кріоконсервованої плаценти в практиці лікуванні запальних процесів.
Keywords: експеримент; діаметри гепатоцитів; морфометричні дослідження