ПОЗАКЛІТИННИЙ МАТРИКС ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ПОЄДНАННЯ СИНДРОМУ СИСТЕМНОЇ ЗАПАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ ТА ХРОНІЧНОЇ АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2022)
Позаклітинний матрикс печінки – це високодинамічна структура, яка піддається постійному контрольованому ремоделюванню для підтримання гомеостазу і зазнає змін під час розвитку патологічних процесів. Метою даної роботи є встановлення впливу синдрому системної запальної відповіді на фоні хронічної алкогольної інтоксикації на концентрацію оксипроліну, глікозаміногліканів та сіалових кислот в печінці щурів. Дослідження проведене на 24 щурах-самцях лінії «Вістар». Тварини були поділені на 4 групи по 6 тварин: І – контрольна; II – тварини, яким моделювали синдром системної запальної відповіді; ІІI – тварини, яким моделювали алкогольний гепатит та ІV – тварини, яким моделювали поєднання синдрому системної запальної відповіді та хронічну алкогольну інтоксикацію. В гомогенаті тканин печінки досліджували загальну концентрації глікозаміногліканів, гепарин-гепаранової, кератан-дерматанової та хондроїтинової фракцій глікозаміногліканів, вільного оксипроліну та сіалових кислот. Поєднання синдрому системної запальної відповіді та хронічної алкогольної інтоксикації призводить до посилення інтенсивності колагенолізу, катаболізму глікопротеїнів та зниження інтенсивності розпаду протеогліканів сполучної тканини печінки, проте змінює співвідношення окремих фракцій глікозаміногліканів у бік зменшення концентрації протизапальних та збільшення регенераторних.
Keywords: печінка; алкогольний гепатит; оксипролін; глікозаміноглікани; сіалові кислоти