ХРОНІЧНИЙ ПАРОДОНТИТ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНУ ВИРАЗКОВУ ХВОРОБУ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ - Харченко, О.В.; Єлінська, А.М.; Шепітько, В.І.; Стецук, Е.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Метою дослідження було вивчити патогенетичний механізм розвитку поєднання захворювань дуоденальної виразки та хронічного пародонтиту. У 90 % цих хворих хронічні гастрити були Helicobacter pylori-асоційовані. В слизових оболонок десневих сосочків і слизової оболонки шлунка можна відмітити як подібні запальні процеси так і процеси, що їх відрізняють. Такі відмінності є у розвитку дистрофічних процесів, порушенні регенераторних і розвитку дисрегенераторних процесів у вигляді дисплазії різних ступеней вираження в слизовій оболонці шлунка в порівнянні із слизовою оболонкою десневих сосочків. Є різниця і в проліферативній активності цих двох слизових оболонок. Частота Д різного ступеня має однонаправлений характер і залежить від ступеня вираження гастриту і має певний зв’язок із розвитком пародонтиту у цієї групи хворих. Таким чином, хронічний атрофічний гастрит у хворих на хронічну виразку дванадцятипалщї кишки, асоційований з Helicobacter pylori, є поширеним захворюванням, а ступінь вираження гастриту має певний зв’язок із розвитком і ступенем вираження пародонтиту у цієї групи хворих.
Keywords: хронічна виразка дванадцятипалої кишки; хронічний атрофічний гастрит; хронічний пародонтит; дисплазія слизової оболонки шлунка