ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ГІСТОЛОГІЧНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ СУЧАСНИХ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ ОБОДОВОЇ КИШКИ РІЗНИМИ ТИПАМИ КУЛЬ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Цимбалюк, В.І.; Лурін, І.А.; Чайковський, Ю.Б.; Грабовий, О.М.; Гуменюк, К.В.; Негодуйко, В.В.; Макаров, В.В. (Світ медицини та біології, 2022)
Робота присвячена вивченню особливостей патоморфозу ободової кишки при вогнепальному кульовому її пораненні у експериментальних тварин (свинях). На зафіксованих цифрових зображеннях мікропрепаратів проводили напівкількісну оцінку обсягу крововиливів площі судин кишки у власну пластинку слизової оболонки та у підслизову основу. Гістологічне дослідження ушкодженої кулями одного калібру але з різними властивостями ободової кишки показало значні морфологічні зміни в стінці ободової кишки навколо міста ушкодження. Показано, що зміни в ободовій кишці достовірно більш виразні при застосуванні кулі 5,45 V-Max з наявним більшим обсягом ушкодження, ніж у кулі 5,45 ПС.
Keywords: вогнепальне поранення; ободова кишка; свиня