КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ РУБЦІВ ШКІРИ У ПАЦІЄНТІВ РІЗНИХ ЦИРКАДНИХ РИТМІВ ПРИ ВИКОРИСТАННІ КРІОЕКСТРАКТУ ПЛАЦЕНТИ - Аветіков, Д.С.; Торопов, О.А.; Локес, К.П.; Волошина, Л.І.; Стебловський, Д.В.; Бойко, І.В.; Яценко, П.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Загоєння ран – складний і динамічний процес, який залежить від узгодженої діяльності різних типів клітин епітелію, сполучної та судинної тканини. У попередніх дослідженнях нашого відділення автори описували, що на загоєння гнійних ран суттєво впливає хронотип людини так пацієнти з ранковим типом хронотипу краще переносили операцію, ніж пацієнти з вечірнім типом, які також були прооперовані вранці. Таким чином, на формування післяопераційного рубця може вплинути не тільки місце розташування рани, тривалий запальний процес, а також час операції та біологічний ритм пацієнта. З наведених у статті даних можна зробити висновок про наше дослідження, а саме про те, що кріоекстракт плаценти позитивно впливає на загоєння ран не тільки в ранньому післяопераційному періоді, а й протягом усього періоду лікування.
Keywords: біологічний ритм; рубець; профілактика рубців; кріоекстракт; плацента