ПРОГНОСТИЧНА ЦІННІСТЬ ПОКАЗНИКІВ ЗАГАЛЬНОГО АНАЛІЗУ КРОВІ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ЛЕТАЛЬНОСТІ У ХВОРИХ ПОХИЛОГО ВІКУ - Ахвердієв, Б.Д.; Касімов, Н.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Ведення гострих захворювань черевної порожнини у пацієнтів похилого віку, а також прогноз результатів оперативних втручань – одна з найважливіших проблем хірургії. Мета дослідження полягала у виявленні предикторів смертності серед параметрів аналізу периферичної крові та оцінці їхньої прогностичної цінності для пацієнтів похилого віку. Ми проаналізували результати 216 пацієнтів з гострим животом, яким у терміновому порядку було проведено хірургічне втручання. Результати нашого дослідження, отримані шляхом побудови бінарної логістичної регресії та обчислення кореляції Пірсона, показали, що такі параметри, як показники гемоглобіну та лейкоцитів, є хорошими предикторами виживання при оперативних втручаннях у осіб похилого віку. Виживання залежно від порогових значень гемоглобіну (11,04 г/дл) та кількості лейкоцитів (14,05х103/л) мало статистично достовірні відмінності. Таким чином, анемія позитивно, лейкоцитоз негативно корелює з постоперативними наслідками. Значення гемоглобіну та кількість лейкоцитів мають високу цінність для прогнозування смертності після екстрених операцій у пацієнтів похилого та старечого віку.
Keywords: черевна порожнина; гемоглобін; лейкоцити; хірургічне лікування