ОСОБЛИВОСТІ ТЕЛЕРЕНГЕНОГРАФІЧНІХ ПОКАЗНИКІВ У ЮНАКІВ І ДІВЧАТ ІЗ ОРТОГНАТИЧНИМ ПРИКУСОМ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬСЯ ЗА МЕТОДОМ JARABAK - Ваховський, В.В.; Чайка, В.Г.; Жученко, І.І.; Лобода, І.В.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2021)
В українських юнаків і дівчат із ортогнатичним прикусом для більшості базових телерентгенографічних характеристик черепа та майже половини показників, яким за допомогою хірургії можливо змінювати параметри верхньої й нижньої щелеп за методом Jarabak встановлені виражені статеві відмінності (в юнаків більші значення відстаней N-S, S-Ar, Ar-Go, Go_Me, N-Go, S-Gn, S-Go, N-Me та співвідношення S-Go:N-Me; а у дівчат – більші значення кутів Sum і SN-GoGn). Встановлені відмінності телерентгенографічних показників за методом Jarabak з нормативними даними для мешканців європейського походження (в юнаків більші значення відстаней S-Ar, Ar-Go, Go_Me і S-Go, кутів N-S-Ar, S-N-Pog, Mand1-GoMe і співвідношення S-Go:N-Me та менші значення кутів Ar-Go-Gn, Sum, N-S-Gn і відстані N-Me; у дівчат більші значення кутів Max1-SN, Mand1-GoMe, відстані Ar-Go і співвідношення S-Go:N-Me та менші значення відстаней N-S, N-Me і кутів Ar-Go-Gn, Sum) підтверджують необхідність визначення регіональних нормативів для коректного використання даного методу в Україні.
Keywords: телерентгенографія; цефалометрія за методом Jarabak; юнаки та дівчата з ортогнатичним прикусом