ЗМІНИ ГЕМОДИНАМІКИ В ЯЄЧКАХ ТА ЕЯКУЛЯТІ ЧОЛОВІКІВ ЗРІЛОГО ВІКУ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Грицуляк, Б.В.; Грицуляк, В.Б.; Глодан, О.Я.; Бєлова, Н.В.; Долинко, Н.П.; Микитин, Т.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Проведений аналіз ехометричних, гемодинамічних, гістологічних і лабораторних змін в яєчках та еякуляті неплідних чоловіків віком 22–35 років (перший період зрілого віку), у яких діагностовано інсулінозалежний цукровий діабет середньої важкості. Встановлено, що за цих умов вірогідно зменшується об’єм обох яєчок, знижуються показники гемодинаміки в них як в межах сім’яного канатика, так і під білковою оболонкою, наявна редукція шарів клітин сперматогенного епітелію у переважній більшості звивистих сім’яних трубочок, знижується концентрація тестостерону в крові, а в еякуляті – загальна кількість сперматозоїдів, кількість живих та активно рухливих сперматозоїдів. Вдвоє зростає кількість патологічних форм сперматозоїдів та в 5 разів – кількість нерухомих сперматозоїдів.
Keywords: цукровий діабет; яєчка; гемодинаміка; сперматогенез