РОЗЧИННИЙ ЕНДОГЛІН ЯК МАРКЕР РАННЬОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАТРИМКИ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО РОЗВИТКУ ПЛОДА - Громова, А.М.; Бережна, В.А.; Громова, О.Л.; Ляховська, Т.Ю.; Кетова, О.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Високий рівень циркулюючого ендогліну сприяє розвитку ендотеліальної дисфункції, яка лежить в основі патогенезу затримки внутрішньоутробного розвитку плода і може бути використаний як прогностичний маркер розвитку даної патології. Проведений забір сироватки крові у вагітних із затримкою внутрішньоутробного розвитку плода (n-41) первинно при встановленні діагнозу та перед розродженням, та вагітних з фізіологічним перебігом вагітності (n-8), яким імуноферментним методом дослідили рівень розчинного ендогліну. Виявлено, що рівень концентрації розчинного ендогліну був 7.2±0.2 при обстеженні первинно та 9.5±0.1 при повторному обстеженні у жінок, які народили маловагових дітей із затримкою внутрішньоутробного розвитку плода та конституційно малих дітей, натомість рівень даного фактору у жінок групи порівняння був 3.7±0.3. Виявлено, що рівень концентрації розчинного ендогліну був достовірно вищий у жінок, які народили дітей із затримкою внутрішньоутробного розвитку плода, ніж рівень даного фактору у жінок групи порівняння, що з високою інформативністю дозволяє використовувати його прогностичну значущість.
Keywords: розчинний ендоглін; затримка внутрішньоутробного розвитку плода; термін вагітності; мало ваговий плід