МОДЕЛЮВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ТЕЛЕРЕНТГЕНОГРАФІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗА МЕТОДОМ DOWNS В ЮНАКІВ І ДІВЧАТ ІЗ РІЗНИМИ ТИПАМИ ОБЛИЧЧЯ - Драчевська, І.Ю.; Барило, О.С.; Шевчук, Ю.Г.; Гунько, І.П.; Кондратюк, А.І. (Світ медицини та біології, 2021)
В українських юнаків (із широким типом обличчя) і дівчат (із широким і дуже широким типами обличчя) із ортогнатичним прикусом побудовані та проаналізовані достовірні регресійні моделі індивідуальних телерентгеногорафічних показників верхньої та нижньої щелеп за методом Downs (друга група) у залежності від базових цефалометричних параметрів (перша група) (в юнаків R²= 0,856 і 0,902, найбільш часто до моделей входять величина відстаней N-S і S-E; лише у дівчат із широким обличчям – R²=0,778); та показників, які характеризують положення кожного окремого зуба (треття група) в залежності від показників першої та другої груп (в юнаків R²= від 0,605 до 0,868, найбільш часто до моделей входять величина кутів NAPog, POr-GnS, AB-NPog та відстаней N-S і P-PTV; відповідно у дівчат – R²= від 0,614 до 0,801, найбільш часто до моделей входить величина кута AB-NPog, і R²= 0,718 і 0,860, найбільш часто до моделей входять величина кутів NAPog, POr-MeGo, POr-GnS, Н і відстані S-E).
Keywords: телерентгенографія; цефалометрія за методом Downs; юнаки та дівчата з ортогнатичним прикусом; типи обличчя; регресійний аналіз