СКОЛІОЗ У ДОРОСЛИХ І МОЖЛИВОСТІ ЙОГО КОРЕКЦІЇ МЕТОДОМ ПОСТІЗОМЕТРИЧНОЇ РЕЛАКСАЦІЇ - Єрмолаєва, А.В.; Луковська, О.Л.; Присяжнюк, О.А.; Гагара, В.Ф. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою дослідження стало використання методу постізометричної релаксації в комплексній фізичній реабілітації дорослих людей з виявленим сколіозом і доведення його терапевтичної ефективності. Обстежено 20 хворих на сколіоз обох статей від 22 до 35 років, з яких сформовані дві групи (основна та контрольна) по 10 осіб. Встановлено, що включення постізометричної релаксації в програму фізичної терапії хворих основної групи достовірно знижує інтенсивність та змінює характер болю. Також в основній групі відзначено збільшення статичної витривалості м’язів спини і живота, збільшення рухливості хребта і функціональної активності м’язів тулуба, що формують ортоградну позу. За рахунок зміцнення м’язового корсету та використання постізометричної релаксації і спеціальних дихальних вправ, в основній групі більш достовірно стабілізувались показники функціонального стану серцево-судинної та респіраторної системи. В обох групах у динаміці реєструвались відновлення фізіологічного м’язового балансу, оптимізація рухового стереотипу та покращення психоемоційного стану за показниками – самопочуття, активність, настрій. Проте позитивні зміни були статистично більш виражені у пацієнтів основної групи. Комплексна фізична терапія, з включенням в програму реабілітації методики постізометричної релаксації, достовірно покращує якість життя пацієнтів з фронтальною деформацією хребта
Keywords: деформація хребта; корекція та стабілізація хребта; фізична терапія; м’які мануальні техніки; якість життя; статична витривалість м’язів