КОМБІНАЦІЯ УЛЬТРАФІОЛЕТОВОГО ОПРОМІНЕННЯ АУТОКРОВІ, ВАКУУМНОЇ ТЕРАПІЇ ТА ЕНДОЛІМФАТИЧНОЇ АНТИБАКТЕРІАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ У ЛІКУВАННІ ПІСЛЯТРАВМАТИЧНОЇ ІНФІКОВАНЇ РАНИ - Зубаха, А.Б.; Лігоненко, О.В.; Чорна, І.О.; Шумейко, І.А.; Стороженко, О.В.; Скотаренко, Т.А.; Ярошенко, Р.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Вчення про рановий процес відноситься до числа актуальних проблем хірургії та відображає рівень розвитку теоретичної і практичної медицини. Метою даної роботи було вивчення покращення результатів лікування хворих на післятравматичні інфіковані рани. При лікуванні хворих був застосований комплекс засобів: ендолімфатична антибактеріальна терапія, ультрафіолетове опромінення аутокрові та місцеве застосування вакуумної терапії. На сучасному етапі кращим методом місцевого лікування при наявності об’ємних інфікованих та гнійних ран є вакуумна терапія з використанням спеціального технічного оснащення. Запропонований комплекс лікування зменшує тяжкість перебігу захворювання, прискорює процеси очищення та регенерації ран. І в результаті, дозволив скоротити курсову дозу антибіотика у 1,8 рази та термін стаціонарного лікування на 3,5 діб в порівнянні з традиційними методами лікування.
Keywords: індекс інтоксикації; ВАК-терапія; ендолімфатичне ведення препаратів; опромінення крові