КЛІНІКО-ПСИХОПАТОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОСТСТРЕСОВИХ РОЗЛАДІВ У ОСІБ, ЯКІ ПЕРЕЖИЛИ БОЙОВІ ДІЇ - Кожина, Г.M.; Скрипніков, А.М.; Друзь, О.В.; Зеленська, К.О.; Черненко, І.О. (Світ медицини та біології, 2021)
Військові дії чинять значний вплив на особистість та є основною причиною бойових психічних травм, розвитку гострих стресових і посттравматичних стресових розладів. Безперервність бойових дій, що тривають на сході України, стає причиною перебування військовослужбовців у поліфакторному стресорному стані, крайніми формами якого є психічні зміни та розлади. При цьому чим більше бійців відчувають інтенсивні форми бойового стресу, тим більше психологічних втрат зазнають підрозділи Збройних сил України. Як показали результати дослідження усі обстежені хворі мають наслідки бойового стресу, що обумовлює специфіку клінічної картини постстресових розладів. Клінічна структура постстресових розладів у обстежених хворих була представлена: депресивним епізодом помірним або важким без психотичних симптомів (F 32.1, F 32.2) – 14,5 % обстежених І групи та 24,2 % ІІ групи; тривожними розладами (F 41.0, F 41.1) – 18,4 % та 26,1 % відповідно; посттравматичним стресовим розладом (F 43.1) – 32,1 % та 28,8 % відповідно; розладами адаптації (F 43.2) – 35,0 % обстежених І та 20,9 % – ІІ групи.
Keywords: посттравматичний стресовий розлад; постстресові розлади; комбатанти; бойові дії; психічні розлади; волонтери