ЕНТЕРАЛЬНЕ ЗОНДОВЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ГОСТРОМУ ПАНКРЕАТИТІ ТА ЙОГО УСКЛАДНЕННЯ - Колосович, І.В.; Ганоль, І.В.; Черепенко, І.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Застосування раннього ентерального зондового харчування у хворих з гострим панкреатитом покращує перебіг захворювання, однак небезпечне розвитком кишкових ускладнень. Метою дослідження було покращення результатів комплексного лікування хворих на гострий панкреатит шляхом профілактики ускладнень ентерального зондового харчування. В основу клінічного матеріалу покладені результати лікування 79 хворих з гострим панкреатитом, що отримували ентеральне зондове харчування та були розділені на групу порівняння та основну групу (додатково в зонд отримували емульсію симетикону). Встановлено, що відновлення кишкового всмоктування (на піку загострення запального процесу підшлункової залози або у ранньому післяопераційному періоді) відбувається на 2,2±0,3 добу, а мембранного травлення – на 4,1±0,5 добу від початку лікування. Застосування емульсії симетикону для профілактики кишкових ускладнень на фоні призначення ентерального зондового харчування дозволило зменшити частоту розвитку кишкових ускладнень в перші дві доби від початку лікування на 32,1 % (р=0,001), на 3–4 добу – на 36,4 % (р=0,0004) та 7 добу – на 23,3 % (р=0,004).
Keywords: панкреатит; ускладнення; ентеральне харчування; мембранне травлення; кишкове всмоктування; профілактика