ХОЛТЕРІВСЬКЕ МОНІТОРУВАННЯ ЕКГ І ПОКАЗНИКИ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ РИТМУ СЕРЦЯ У ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Мехралієв, О.Ш. (Світ медицини та біології, 2021)
При встановленні показань для проведення холтерівського моніторування ЕКГ у 115 хворих на рак молочної залози користувалися критеріями Американської асоціації серця. Анкетування виконано за допомогою офіційних версій опитувальників EORTC QLQ-C30 (опитувач, затверджений Європейською організацією з дослідження та лікування раку 2005 р.). Найчастіше злоякісні новоутворення в основній групі та контрольній виявлялися у верхніх квадрантах молочних залоз. Рідше патологічний процес обох групах діагностувався межі внутрішніх квадрантів. Порівняно з групою контролю, в основній групі середня добова, середня денна та середня нічна ЧСС виявилася вищою (p=0,001). Також у контрольній групі виявлено збільшення максимальної денної ЧСС – 115,7±0,85 уд/хв, проти 97,7±0,63 уд/хв в основній групі (p=0,001). При діагностуванні метастатичних уражень лімфовузлів має місце збільшення коригованого часу відновлення функції синусового вузла після пароксизму ФП. На тлі ураження регіональних лімфовузлів відбувається наростання мінімального інтервалу часу проведення збудження за АВУ (P1-R1 min) 152,6±1,08 мс, проти 138,4±1,18 мс, значень, зафіксованих у групі контролю (p=0,001) . Найвищі показники зареєстровані за двома профілями «Біль» та «Втома» в основній групі хворих, обтяжених метастазами в регіональні лімфовузли, (25,9±2,88 бала та 44,2±1,78 бала, p=0,001; 9, 0±1,43 та 26,7±1,29, p=0,001, у контрольній та основній групах, відповідно). Таким чином, найкращі показники в контрольній групі пов'язані з відсутністю серйозних ускладнень перебігу раку молочної залози, які представлені метастатичними ураженнями лімфатичної системи.
Keywords: якість життя; рак; метастази; моніторинг