СТАН РІЗНИХ ЗВ'ЯЗКІВ ГОРМОНАЛЬНО-МЕТАБОЛІЧНИХ ЗМІН У ПАЦІЄНТІВ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ТА ОЖИРІННЯМ - Милиця, К.М.; Бірюк, І.Г.; Лаврик, А.С.; Милиця, М.М.; Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Стаття присвячена проблемі хірургічного лікування пацієнтів з метаболічним синдромом та ожирінням. Методи дослідження: загальноклінічні, антропометричні, лабораторні, морфологічні; математично-статистичні. Встановлено, що для вибору оптимальної хірумилицяргічної тактики та прогнозування ускладнень у післяопераційному періоді необхідно додатково визначати рівень інсуліну. Доведено, що метаболічний синдром та ожиріння негативно впливають на стан вуглеводного обміну, продукцію запальних цитокінів та кортизолу. Результати зміни показників супутніх захворювань (артеріальна гіпертензія, біль у суглобах) не мали різких відмінностей і в усіх респондентів мали позитивну динаміку. Аналіз ускладнень в усіх групах вказав на відсутність видимих проблем у післяопераційний період, відтак незначні відмінності не мають дискусійного підґрунтя.
Keywords: ожиріння; інсулінорезистентність; метаболічні порушення; метаболічний синдром; хірургічне лікування; цукровий діабет