МОЖЛИВОСТІ ПРОГНОЗУ УСКЛАДНЕННЯ У ХВОРИХ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Мустафаєва, А.Г. (Світ медицини та біології, 2021)
У період з 2013 по 2016 роки проспективно обстежено 364 пацієнти віком від 20 до 80 років (200 чоловіків та 164 жінки) з вперше діагностованим метаболічним синдромом. У пацієнтів віком 20–60 років та у віковій групі 61–80 років аналіз результатів обстеження хворих на метаболічний синдром дозволив побудувати ряд регресійних моделей, що дозволяють прогнозувати варіанти метаболічного синдрому: діабетичний, гіпертонічний або комбінований. Дослідження частоти ускладнень метаболічного синдрому показало, що у віковій групі 20–40 років частота інфаркту міокарда склала 1,9 %, а ішемічного інсульту – 0,96 %, у віковій групі 41–60 років відповідно 14,5 та 7,6 %; у групі пацієнтів віком від 60 років – інфаркт міокарда спостерігався у 12,9 % пацієнтів, ішемічний інсульт – у 6,7 % випадків. Аналіз результатів обстеження хворих на метаболічний синдром дозволив побудувати ряд регресійних моделей, що дозволяють прогнозувати варіанти метаболічного синдрому. Показано, що метаболічний синдром є фактором, що сприяє фібриляції передсердь і сприятливим фоном для реалізації факторів ризику фібриляції передсердь.
Keywords: метаболічний синдром; ускладнення; регресійний аналіз; прогностичні параметри