МОРФОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ АТРОФІЇ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ДЛЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТОПОГРАФІЇ ЛІВОГО КАНАЛУ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ ЛЮДИНИ - Ошурко, А.П.; Олійник, І.Ю.; Кузняк, Н.Б. (Світ медицини та біології, 2021)
У клінічній практиці, при аналізі комп’ютерно-томографічних досліджень, увагу лікарів стоматологів-хірургів привертають топографоанатомічні зміни каналу нижньої щелепи у взаємозв’язку із двосторонньою втратою молярів, що зумовлює атрофію кісткової тканини навіть у осіб без явних впливів соматичної патології чи умов зовнішнього середовища. У дослідженні використовували комп’ютерно-томографічне стандартизоване програмне забезпеченні “Vatech original 2020”. Встановлено, що при збереженні зубних рядів топографія каналу нижньої щелепи зліва пролягає з наближенням до її язикової поверхні на ≈ 1.5 мм; канал відмежований лише кортикальним шаром кісткової тканини. При втраті перших молярів відбувається зміщення каналу нижньої щелепи на ≈ 3.1 мм відносно зовнішнього краю щічної поверхні. При набутих кінцевих дефектах зубних рядів “морфологічна транспозиція” набуває ≈ 4,9 мм відносно щічної поверхні з віддаленням до середини на ≈ 3,0 мм від краю язикової поверхні нижньої щелепи. Поданий опис абсолютних морфометричних значень каналу нижньої щелепи за його середнім числом покращує візуальне сприйняття його топографічних особливостей із заляганням у ньому судинно-нервового пучка, що залишається орієнтиром під час складання плану лікування та вибору методів реабілітації.
Keywords: нижня щелепа; комп’ютерна томографія; канал нижньої щелепи; атрофія кісткової тканини