МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ ТА АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В РОТОВІЙ РІДИНІ ДІТЕЙ З РІЗНИМ ІНДЕКСОМ МАСИ ТІЛА ДО ТА ПІСЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Рейзвіх, О.Е.; Сухомейло, Д.О.; Шнайдер, С.А.; Кленовська, С.В.; Романова, Ю.Г. (Світ медицини та біології, 2021)
Відомо, що запальна реакція виконує захисну функцію в організмі. Аплікації мукозо˗адгезивного гелю, що містить ліпополісахарид, запропоновані з метою посилення запальної реакції і активації лейкоцитів, що мігрували в пародонт. Таким чином, запальний процес не має можливості перейти в хронічну форму. Розроблено, обґрунтовано та апробовано спосіб лікування запальних захворювань пародонту у дітей 12 років, який передбачає використання комплексу протизапальних адаптогенів, ефективність якого підтверджується нормалізацією мікробіоценозу порожнини рота (зниження ступеня дисбіозу в 2,1‒4,2 рази до показників норми), зниженням активності запальних процесів (еластази в 2 рази, малонового діальдегіду в 1,7 рази), відновленням антимікробного захисту (зниження активності уреази в 1,4‒2 рази; зростання рівня лізоциму в 1,6‒1,7 рази) в порожнині рота дітей як з гіпо˗, так і з гіпертрофією. Отримані результати свідчать про відсутність запальних процесів та демонструють високу лікувально-профілактичну ефективність запропонованого комплексу.
Keywords: діти; запалення; індекс маси тіла; ротова рідина; лікувально-профілактичний комплекс; стоматологічні захворювання