МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РІВНЮ ЕКСПРЕСІЇ ЕСТРОГЕНУ ТА ПРОГЕСТЕРОНУ В ЕКТОПІЧНОМУ ЕНДОМЕТРІЇ У ЖІНОК З ЕНДОМЕТРІОЇДНИМИ КІСТАМИ - Рожковська, Н.М.; Гладчук, І.З.; Кобилянська, І.А.; Роша, Л.Г.; Гаврилюк, А.О.; Сухань, Д.С.; Костюк, А.Л. (Світ медицини та біології, 2021)
Ендометріоїдні кісти займають одну з головуючих позицій серед новоутворень ендометрію (до 30 % жінок репродуктивного віку мають дане захворювання в анамнезі), тому на меті дослідження стояло вивчення імуноморфологічних особливостей тканини ендометріом яєчників у жінок із безпліддям для оцінки їх прогностичного і діагностичного значення. У ході наукової роботи було виявлено нижчий рівень експресії естрогенових та прогестеронових рецепторів еутопічного ендометрію серед жінок з ендометріоїдними кістами яєчників, ніж у жінок без генітальної патології. Ми пов'язуємо це з варіантами експресії рецепторних систем ER і PR, які розподілились наступним чином: у основній групі це співвідношення прямувало до 1 (11 з 50 жінок мали характерну для даної патології гістохімічну картину), у групі порівняння цей показник склав 14 випадків з 50, а у групі контролю – 18 пацієнтів з 50 досліджуваних. Це дозволяє говорити про проблему порушення регуляції статевих гормонів як про предиктор і водночас потенційну точку впливу на патогенез кіст ендометріального походження.
Keywords: ендометріоїдна кіста; безпліддя; естрогеновий рецептор; прогестероновий рецептор