ЕФЕКТИВНІСТЬ ЧЕРЕЗШКІРНИХ ДРЕНУЮЧИХ ВТРУЧАНЬ ПРИ ПРОСТИХ КІСТАХ НИРОК - Саричев, Л.П.; Саричев, Я.В.; Пустовойт, Г.Л.; Супруненко, С.M.; Савченко, Р.Б.; Устенко, Р.Л.; Сухомлин, С.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Актуальність роботи обумовлена тим, що вибір оптимального методу малоінвазивного лікування простих кіст нирок суперечливий і досі немає одностайної лікувальної тактики. Для оцінки ефективності лікування ми провели як ретроспективний, так і проспективний аналіз документації 455 пацієнтів з простими кістами нирок. Черезшкірні дренуючі операції, проведені у 402 (88,4 %) пацієнтів, з наступною склеротерапією 96 % етанолом, виявилися ефективним методом лікування прогресуючих (>6 см) і симптоматичних простих кіст нирок. Прості ниркові кісти категорія II за Bosniak характеризуються значним збільшенням часу дренування. Симптоматичні парапельвікальні, багатокамерні, паренхіматозні (категорія IIF-III за Bosniak) і складні (категорія IV за Bosniak) кісти нирок підлягають хірургічному лікуванню.
Keywords: проста ниркова кіста; ультразвукове дослідження; черезшкірний дренаж; пункція; склеротерапія