ОСОБЛИВОСТІ КОМОРБІДНОСТІ ВНУТРІШНІХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ – УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ/ОПЕРАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ - Селюк, О.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Комплексна оцінка коморбідності є актуальною проблемою сучасної медицини і спрямована на подовження професійного довголіття працездатного населення. Методом випадкової вибірки було ретроспективно обстежено 183 військовослужбовця – учасника антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил, які проходили лікування з приводу артеріальної гіпертензії. Визначені особливості коморбідної патології внутрішніх органів за кумулятивною шкалою захворювань (CIRS) залежно від стадії артеріальної гіпертензії. Результати дослідження призначені для медико-соціального обґрунтування оптимізації функціонально-організаційної моделі профілактики коморбідної патології задля подовження професійного довголіття військовослужбовців – їхньої придатності до військової служби за станом здоров’я.
Keywords: артеріальна гіпертензія; коморбідна патологія; хронічні захворювання; комбатанти; сучасні збройні конфлікти