МОЖЛИВОСТІ ЕЛЕКТРОНЕЙРОМІОГРАФІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ ТА ОЦІНЦІ ДИНАМІКИ ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХВОРОБОЮ ПАРКІНСОНА - Таряник, К.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Оцінка тремору при хворобі Паркінсона має вирішальне значення для уточнення правильного діагнозу та лікування. На сьогодні, не існує загальновизнаного методу оцінки або вимірювання тремору. Метою роботи було вивчення можливостей використання методу електронейроміографії в діагностиці та оцінці результатів лікування хворих на хворобу Паркінсона. Для підтвердження характеру тремору, його оцінки, широку популярність набув метод електронейроміографії, який дозволяє за допомогою поверхневих електродів оцінити зміни, що відбуваються в м’язах агоністах-антагоністах при хворобі Паркінсона у спокої та при пробах, оцінити ефективність лікування. Обговорюється гіпотеза про зв’язок між тремором і розвитком тунельних нейропатій при хворобі Паркінсона, прогресуванням і прогнозом захворювання. Встановлено що прояви тунельних нейропатій більш характерні для тремор-домінантних форм захворювання та домінують на стороні початку захворювання. На фоні лікування спостерігається позитивна динаміка – зменшення частоти та амплітуди коливань як на домінантній, так і на протилежній стороні з даними електронейроміографічного дослідження, підвищення рухової активності.
Keywords: хвороба Паркінсона; електронейроміографія; ЕМГ-треморографія; діагностика; лікування