ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ МАРКЕРИ ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У МОЛОДИХ ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ ТА СУПУТНІМ ОЖИРІННЯМ - Якименко, О.О.; Чернишова, К.С.; Бондар, В.М.; Тірон, О.І.; Мазніченко, Є.О. (Світ медицини та біології, 2021)
Обстежено 123 пацієнта молодого віку з артеріальною гіпертензією із нормальною вагою, надмірною масою тіла та ожирінням (середній вік 32,83±0,58 років). Був проведений генетичний аналіз поліморфізмів гена ендотеліальної NO-синтази – T(-786)C та G894T, як генетичних маркерів ендотеліальної дисфункції. Було виявлено частотне переважання «патологічних» генотипів поліморфізму G894T у всіх групах. Випадки комбінації поліморфізмів T(-786)C та G894T були значно частішими у молодих гіпертензивних пацієнтів із супутнім ожирінням. Як біохімічні маркери ендотеліальної дисфункції були визначені гомоцистеїнемія та добова мікроальбумінурія. Ці маркери були більш вираженими при супутній надмірній масі тіла та ожирінні порівняно з молодими гіпертензивними пацієнтами нормальної маси тіла. Було визначену значну позитивну кореляцію між рівнями гомоцистеїнемії та мікроальбумінурії, а також між цими маркерами та індексом маси тіла. Було виявлено, що «патологічні» генотипи обох досліджених поліморфізмів гена eNOS пов'язані з вищим рівнем гомоцистеїнемії та добової мікроальбумінурії.артеріальна гіпертензія, ожиріння, гомоцистеїн, мікроальбумінурія.
Keywords: ген ендотеліальної NO-синтази; поліморфізм; гомоцистеїнемія; мікроальбумінурія; артеріальна гіпертензія; ожиріння