ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ АНЕСТЕЗУЮЧИХ РОЗЧИНІВ НА УЛЬТРАСТРУКТУРУ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ЯСЕН ТА М’ЯЗІВ ЩУРІВ - Анісімов, М.В.; Шнайдер, С.А.; Анісімова, Л.В.; Рейзвіх, О.Е.; Молчанюк, Н.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Підвищення безпеки та ефективності анестезії при лікуванні захворювань порожнини рота є однією з актуальних проблем сучасної стоматології, де важливим є вибір розчину анестетика з урахуванням його фізико-хімічних властивостей. Наявність судинозвужувальних засобів у розчині місцевого анестетика покращує якість анестезії, але в той же час створює ряд відносних і абсолютних протипоказань для застосування таких препаратів. Надійним вирішенням цієї проблеми може стати розробка нового складу анестезуючого розчину на основі гіалуронату натрію без використання судинозвужувальних засобів. Для вивчення безпосереднього впливу запропонованого розчину на м’які тканини в зоні його введення досліджено їх ультраструктуру. Аналіз результатів дослідження показав, що зміни ультраструктури тканин у зоні введення розчинів відбувалися в усіх дослідних групах тварин у порівнянні з інтактною групою і мали як спільні риси, так і певні відмінності. Ультраструктурні зміни слизової оболонки та м’язів у тварин після введення нового складу анестетика характеризувались наявністю мітохондріальних та рибосомальних реакцій, що може бути пов’язано з активацією процесів гіалуронідази та синтезу білка. Через 7 діб після введення розчинів у всіх піддослідних тварин спостерігалася нормалізація ультраструктури слизових і жувальних м’язів, що свідчить про їх зворотний і функціональний характер.
Keywords: гіалуронат натрію; електронна мікроскопія; ультраструктура тканин; зубний анестетик; експериментальні тварини