МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ТКАНИН ПАРАДОНТУ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ - Артемчук, А.В.; Савичук, О.В.; Остапко, О.І.; Кричкевич, В.А.; Коваль, О.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Цукровий діабет є одним із найбільш розповсюджених ендокринних захворювань, поширеність якого досить стрімко зростає з кожним роком. Основним патогенетичним фактором цукрового діабету є стійка гіперглікемія та зміни в стінках судин мікроциркуляторного русла, що призводить до морфофункціональних змін судинної стінки, порушення їх проникності та трофіки з прогресуючими погіршення гемодинаміки та поглибленими дистрофічними змінами, та, як наслідок, до розвитку запального процесу. У хворих на цукровий діабет, в мікроциркуляторному руслі пародонту відмічаються виражені зміни, оскільки змінюються біохімічні показники крові та порушується гомеостаз, знижується резистентність тканин пародонту, що призводить до посилення впливу пародонтопатогенної мікрофлори, порушується цілісність зубоепітеліального прикріплення, відбувається резорбція кортикальної пластинки та самої міжзубної перегородки, що може призвести до втрати зуба. Вивчення морфологічних змін тканин пародонту білих лабораторних щурів лінії Вістар, в умовах експериментального моделювання цукрового діабету 2 типу, має важливе інформаційне значення та сприяє розробці заходів, спрямованих на профілактику, ранню діагностику та ефективне лікування захворювань тканин пародонту у хворих людей на цукровий діабет 2 типу, що особливо актуально в дитячому та підлітковому віці. Гістологічне дослідження морфологічних змін тканин пародонту, що були отримані за допомогою мікроскопу, можуть мати практичне застосування у майбутніх дослідженнях, слугувати розробці діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів щодо захворювань тканин пародонту у дітей та підлітків, хворих на цукровий діабет 2 типу.
Keywords: цукровий діабет; стрептозотоцин; патогенетичні механізми; пародонт; пародонтальні зміни