КОРЕКЦІЯ МЕТАБОЛІЧНИХ ЗМІН ТКАНИН РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ЩУРІВ КОМПЛЕКСОМ ПРЕПАРАТІВ В УМОВАХ ДІЇ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОЇ ГІПОКСІЇ ТА КАРІЄСОГЕННОГО РАЦІОНУ - Іванов, В.С.; Дєньга, О.В.; Шнайдер, С.А.; Пиндус, Т.О.; Пиндус, В.Б.; Щепанський, Ф.Й. (Світ медицини та біології, 2021)
Дослідження присвячено вивченню впливу комплексу препаратів на стоматологічний статус і стан тканин ротової порожнини щурів в умовах дії внутрішньоутробної гіпоксії та карієсогенного раціону. Дослід проведено на 35 білих щурах обох статей: 29 самок і 6 самців. Було виявлено карієс-профілактичну дію і зниження агресивності патологічного процесу при впливу комплексу в умовах дії внутрішньоутробної тканинної гіпоксії і карієсогенного раціону. Комплекс проявив протизапальну дію в слизовій оболонці порожнини рота. Рівні метаболічних маркерів гіпоксії пірувату в печінці і в слизової оболонки порожнини рота нормалізувалися. Комплекс в кісткової тканини пародонту значно поліпшував стан колагену і глікозаміногліканів.
Keywords: гіпоксія; карієс-профілактична дія; метаболічні маркери; рослинні поліфеноли; щури