ВПЛИВ ДЕФІЦИТУ ЕСТРОГЕНІВ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЛАНКИ СЕГМЕНТАРНОЇ РЕФЛЕКТОРНОЇ ДУГИ - Ткаченко, С.С.; Родинський, О.Г.; Горб-Гаврильченко, І.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою даного дослідження було проаналізувати вплив інтернейронного пулу спинного мозку внаслідок нестачі естрогенів на функціонування центральної ланки рефлекторної дуги. Дослідження проводили на 51 дорослому щурі (самиці). Дефіцит естрогену був спричинений оваріогістеректомією. Дорсальний корінець L5 спинного мозку стимулювався одиночними і парними прямокутними імпульсами. Реакцію реєстрували на дорсальній поверхні спинного мозку та вентральному корінці на тому ж рівні. Загальним ефектом дефіциту естрогенів є підвищення збудливості мотонейронів спинного мозку, активності інтернейронного пулу, пригнічення передачі нервових імпульсів на низьких частотах за рахунок гальмівного впливу збоку нейронів желатинозної субстанції. Вперше отримані in vivo результати дослідження модулюючого впливу пулу інтернейронів на мотонейронний апарат спинного мозку при гострій гіпоестрогенемії допоможуть зрозуміти патофізіологічні механізми порушення чутливості, рухової активності та судом, що є частиною клімактеричного синдрому, особливо при захворюваннях яєчників.
Keywords: менопауза; естроген; спинний мозок; інтернейрон; мотонейрон