УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ ПРОМІЖНОЇ ЧАСТКИ АДЕНОГІПОФІЗА ЗА УМОВ ТРИВАЛОЇ ДІЇ НІТРАТІВ ТА ЗАСОБІВ КОРЕКЦІЇ МЕТИЛЕНОВИМ СИНІМ - Чумаченко, О.Ю.; Редька, О.Г.; Черно, В.С. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою дослідження було вивчення ультраструктурних змін меланотропних клітин проміжної частки аденогіпофіза у щурів 14-, 45- і 90- добового віку під дією нітратів та корекції метиленовим синім. Результати дослідження показали, що одночасна дія нітратів і метиленового синього позитивно впливала на структуру і функцію меланотропних клітин проміжної частки аденогіпофіза в усі періоди дослідження. Метиленовий синій на фоні надходження в організм нітратів зм’якшував їх токсичний ефект на меланотропи проміжної частки аденогіпофіза та був своєрідним протектором дії нітратів, знижуючи прояв стадії виснаження загального адаптаційного синдрому і сприяючи відновленню гормональної рівноваги в проміжній частці аденогіпофіза. Отримані результати відкривають перспективу подальшого вивчення закономірностей структурно-функціональних змін залоз внутрішньої секреції в умовах дії нітратної інтоксикації та представляють підґрунтя для розробки ефективних та безпечних профілактичних заходів корекції уражень ендокринної системи, що виникають у людей у результаті професійної діяльності.
Keywords: нітратна інтоксикація; одночасний вплив; меланотропні клітини; ультраструктурні зміни; протекторна дія