ОСОБЛИВОСТІ ТОВЩИНИ ШКІРНО-ЖИРОВИХ СКЛАДОК У ЧОЛОВІКІВ ХВОРИХ НА РІЗНІ ФОРМИ ЕКЗЕМИ - Аль-Омарі Ала’а Осама Ахмад; Дмитренко, С.В.; Чайка, В.Г.; Ісакова, Н.М.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Екзема як одне з найпоширеніших захворювань шкіри неодноразово привертала до себе увагу науковців. Мультифакторіальна природа захворювання не тільки не дозволяє ефективно боротися з нею але і передбачати її виникнення. Антропометричний метод вже успішно проявив себе на практиці як ефективний засіб для передбачення виникнення різних захворювань, втому числі – шкірних. Мета дослідження – вивчити відмінності товщини шкірно-жирових складок між здоровими та/або хворими на екзему в залежності від важкості перебігу захворювання. Чоловікам віком від 22 до 35 років, з діагнозом істинної (n=34, серед яких 16 із легким перебігом і 18 із тяжким перебігом) та мікробної (n=38, серед яких 28 із легким перебігом і 10 із тяжким перебігом) екземи, проведено вимірювання товщини шкірно-жирових складок відповідно до схеми Бунака. Встановлення діагнозу екземи проводили згідно номенклатури МКХ-10. В якості контролю з банку даних науково-дослідного центру Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова були відібрані показники товщини шкірно-жирових складок 82 практично здорових чоловіків аналогічної вікової групи. Статистичну обробку результатів проведено в ліцензійному пакеті “Statistica 5.5” із використанням непараметричних методів оцінки. У здорових чоловіків порівняно з хворими встановлено більші значення: товщини шкірно-жирової складки на задній поверхні плеча на 62,6 %, 53,3 %, 50,4 % і 47,8 %, товщини шкірно-жирової складки на передній поверхні плеча на 47,5 %, 47,4 %, 41,9 % і 51,7 %, товщини шкірно-жирової складки на передпліччі на 31,1 %, 26,8 %, 23,0 % і 32,9 %, товщини шкірно-жирової складки на грудях на 36,5 %, 19,9 %, 31,8 % і 26,9 %, товщини шкірно-жирової складки на стегні на 43,8 %, 43,6 %, 32,2 % і 35,2 %, порівняно з хворими чоловіками на істинну екзему легкого і тяжкого перебігу та мікробну екзему легкого і тяжкого перебігу, а також товщини шкірно-жирової складки на гомілці на 14,4 % і 14,6 %, порівняно з хворими чоловіками на істинну екзему легкого і тяжкого перебігу; та менші значення товщини шкірно-жирової складки на боку на 33,7 %, 36,2 і 41,6 %, порівняно з хворими чоловіками на істинну екзему легкого перебігу та мікробну екзему легкого і тяжкого перебігу. При порівнянні товщини шкірно-жирових складок між хворими чоловіками нами встановлені лише деякі відмінності між хворими з різними формами і ступенями важкості екземи. Так, товщина шкірно-жирових складок на задній поверхні плеча, на боку та на стегні у хворих чоловіків на істинну екзему легкого перебігу менша відповідно на 24,5 %, 20,6 % і 17,2 % порівняно з хворими чоловіками на мікробну екзему легкого перебігу. У хворих чоловіків на істину екзему легкого перебігу товщина шкірно-жирової складки на боку на 27,3 % менша, ніж у хворих чоловіків на мікробну екзему тяжкого перебігу; а у хворих чоловіків на істину екзему тяжкого перебігу товщина шкірно-жирової складки на стегні на 16,8 % менша, ніж у хворих чоловіків на мікробну екзему легкого перебігу. Таким чином, у чоловіків із різними формами і тяжкістю екземи більшість показників товщини шкірно жирових складок (на задній та передній поверхні плеча, на передпліччі, на грудях, на стегні та на гомілці) має менші значення, ніж у практично здорових чоловіків. Лише товщина шкірно-жирової складки на боку у хворих на істину екзему тяжкого перебігу та мікробну екзему легкого й тяжкого перебігу більша, ніж у практично здорових чоловіків. Між чоловіками хворими на істину екзему та/або мікробну екзему різного перебігу важкості виявлені лише поодинокі, переважно тенденції відмінностей товщини шкірно-жирових складок на задній поверхні плеча, на боку та на стегні.
Keywords: екзема; товщина шкірно-жирових складок; чоловіки