КОРЕЛЯЦІЇ ПОКАЗНИКІВ БУДОВИ ТА РОЗМІРІВ ТІЛА З ПОКАЗНИКАМИ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОСОБИСТОСТІ ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ЖІНОК ЕКТОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ - Андрієвський, І.І.; Серебреннікова, О.А.; Шаюк, А.В.; Ковальчук, В.В.; Ліхіцький, О.О. (Світ медицини та біології, 2021)
Пошук та ідентифікація взаємозв’язків між показниками будови і розмірів тіла людини та показниками особливостей особистості з урахуванням її статі, віку та етнічної приналежності є перспективним науковим напрямком дослідження. Мета дослідження – визначити та провести аналіз кореляцій між показниками будови й розмірів тіла та показниками особливостей особистості практично здорових жінок ектоморфного соматотипу. Первинні антропо-соматотипологічні та показники особливостей особистості 22 практично здорових українських жінок першого зрілого віку ектоморфного соматотипу відібрані з банку даних матеріалів науково-дослідного центру Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Аналіз кореляцій проведено в ліцензійному пакеті “Statistica 6.1” з використанням непараметричного методу Спірмена. Нами при аналізі кореляцій між антропо-соматотипологічними показниками та показниками особливостей особистості у практично здорових українських жінок ектоморфного соматотипу встановлені наступні множинні зв’язки: переважно зворотні середньої сили недостовірні (r= від -0,30 до -0,41) та достовірні (r= від -0,43 до -0,58) зв’язки показника акцентуації характеру педантичного типу за Shmishek із більшістю кефалометричних показників, половиною обхватних розмірів, більшістю поперечних розмірів тіла та м’язового й жирового показників компонентного складу маси тіла; прямі, середньої сили недостовірні (r= від 0,30 до 0,40) та достовірні (r= від 0,45 до 0,51) зв’язки показників акцентуації характеру циклотимного типу, збудливого типу та екзальтованого типу за Shmishek із більшістю поздовжніх розмірів тіла та ектоморфним компонентом соматотипу; зворотні, переважно середньої сили достовірні (r= від -0,44 до -0,59) та недостовірні (r= від -0,30 до -0,49) зв’язки, а також у деяких випадках зворотні сильні (r= від -0,60 до -0,78) зв’язки показників шкали загальної інтернальності рівня суб’єктивного контролю, рівня суб’єктивного контролю в галузі досягнень, в галузі сімейних відносин, в галузі навчальних (професійних) відносин і в галузі здоров’я та хвороби за Rotter із більшістю поздовжніх (за винятком показника рівня суб’єктивного контролю в галузі здоров’я та хвороби), обхватних розмірів тіла (майже половиною для показників рівня суб’єктивного контролю в галузі навчальних (професійних) відносин і в галузі здоров’я та хвороби), показників ТШЖС та м’язового й жирового показників компонентного складу маси тіла. В інших випадках встановлені поодинокі прямі та зворотні переважно середньої сили недостовірні зв’язки показників будови й розмірів тіла з провідними типологічними характеристиками темпераменту, психодинамічними особливостями особистості та показниками вираженості й особливостями акцентуйованих рис особистості. В результаті кількісного аналізу достовірних і середньої сили недостовірних кореляцій показників будови й розмірів тіла з показниками особливостей особистості практично здорових жінок ектоморфного соматотипу встановлено, що відсоток подібних зв’язків коливається від 13.16 % із психодинамічними особливостями особистості за Spielberger до 37.09 % із показниками рівня суб’єктивного контролю за Rotter. Отримані результати вказують на необхідність вивчення градації параметрів соматотипування у певного контингенту осіб з позиції їх психологічних особливостей та соматотипа.
Keywords: кореляції; здорові жінки ектоморфного соматотипу; показники особливостей особистості; антропо-соматотипологічні показники