ЦИТОКІНИ ЯК ПОСЕРЕДНИКИ ІММУННОЇ СИСТЕМИ ТА ЇХНЯ РОЛЬ В ПАТОГЕНЕЗІ НЕГОСПІТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ - Березняков, В.І.; Корж, О.М.; Павлов, С.Б.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Пивовар, Н.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Проведено клініко-іммунологічне дослідження хворих з негоспітальною пневмонією, що включає вивчення систем цитокінів-IL-2, IL-4, IL-6, IL-8 та TNFα. Виявлені порушення в системі імунітету. визначаючи ступінь важкості пневмонії, об'єм запального ураження легеневої тканини, порушення елімінації імунних комплексів. Ці тенденції до зменшення імуноглобулінів M і G обумовлюють середньо тяжкий перебіг протягом негоспітальної пневмонії і долевої поразки легень, порушення в системі імунітету, достовірно пов'язані з дисбалансом цитокінів, з переважанням їх провокуючої активності та зменшенням регуляторних функцій. Результати імунологічного моніторингу свідчать про те, що стандартна антибактеріальна терапія хворих з негоспітальною пневмонією призводить до її клініко-рентгенологічного врегулювання, але не спровокована нормалізація показників імунітету. Дисбаланс цитокінового зіркового імунітету визначає необхідність подальшої розробки патогенетичної та, у тому числі, імунокоригуючої терапії, у хворих із негоспітальною пневмонією.
Keywords: не госпітальна пневмонія; патогенез; імунітет; цитокіни