АНЕМІЇ У ДІТЕЙ УКРАЇНИ: 24-РІЧНИЙ РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ І ПОШИРЕННЯ - Волосовець, О.П.; Крючко, Т.О.; Кривопустов, С.П.; Губенко, І.Я.; Лобода, О.Н.; Кисельова, М.Н.; Волосовець, А.О.; Павлишин, Г.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Стаття присвячена зростанню захворюваності та поширеності анемій у дітей України в період з 1994 по 2017 рр.Для дослідження застосовувалися методи системного підходу та епідеміологічного аналізу даних Міністерства охорони здоров'я України в період з 1994 року по 2017 рік.Метою дослідження став 24-річний ретроспективний аналіз поширеності, захворюваності анемій і визначення можливості впливу на їх розвиток наслідків Чорнобильської катастрофи.Проведене ретроспективне дослідження дозволило виявити, що у дітей України 0-17 років включно спостерігається зростання на 31,4 % показника захворюваності і на 59,8 % показника поширеності анемій з переважним їх виявленням у дітей, потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та дітей, які постійно проживають в областях з територіями радіологічного контролю після аварії в 1986 році. Анемії частіше зустрічалися у дівчаток (52 % проти 48 % у хлопчиків). Значна кількість випадків анемій зустрічається вже на 1-му році життя дітей і є наслідком зменшення тривалості грудного вигодовування дітей і нераціонального харчування вагітних, а потім і годуючих матерів. Так в 2020 році було зареєстровано 14476 випадків анемії у дітей першого року життя або 53,2 на 1000 дітей, що склало 4,37 % від загальної захворюваності дітей першого року життя. Питома вага захворюваності дітей на анемії серед інших дитячих захворювань становить - 0,89 %. Залізодефіцитні анемії склали 89,6 %, а гіпопластичні анемії - 0,5 % від загальної кількості анемій у дітей. У дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, у 2017 році було вперше виявлено 5170 випадків залізодефіцитної анемії (далі - ЗДА) або 13,30 на 1000 відповідного дитячого населення, що в 1,1 рази більше середнього показника захворюваності ЗДА дітей в Україні. Поширеність ЗДА у дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, склала 13700 або 35,33 випадки на 1000 дітей, що на 9,1 % перевищувало загальнодержавний показник поширеності анемії у дітей України. Очевидно, що діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, за своїми показниками несуттєво відрізнялися від показників захворюваності на анемії дітей з областей з територіями радіологічного контролю (р
Keywords: діти; анемія; рівень захворюваності; розповсюдженість; Чорнобильська катастрофа