ТРАНСФОРМАЦІЯ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ФУНКЦІЙ ВІЙСЬКОВИХ ЛЬОТЧИКІВ З РІЗНОЮ ПРОФЕСІЙНОЮ КВАЛІФІКАЦІЄЮ ТА ВІКОМ - Кальниш, В.В.; Шепітько, K.В.; Трінька, I.С.; Кравчук, В.В.; Пашковский, С.М. (Світ медицини та біології, 2021)
У статті представлені результати досліджень, що стосуються виявлення особливостей трансформації комплексу психофізіологічні функції військових льотчиків надзвукової, дозвукової, транспортної та гелікоптерної авіації з урахуванням їх кваліфікаційного рівня та віку. У статті висвітлюється описовий перелік психофізіологічних характеристик, які послідовно змінюються внаслідок підвищення їх професійної компетентності та віку. Результати досліджень свідчать про наявність значних кореляційних зв'язків між професійною кваліфікацією військових льотчиків різних типів літальних апаратів та комплексом їх психофізіологічних характеристик. Однак у пілотів надзвукової, дозвукової та транспортної авіації можна спостерігати регулярне зменшення значущості цих відносин через підвищення рівня їх кваліфікації, тоді як у пілотів вертольотів збільшення компенсаторних здібностей організму при виконанні менш інтенсивної роботи призводить до регулярного зростання цих відносин. Насправді, “кваліфікаційний” фактор даного контингенту не впливає на жодну з представлених психофізіологічних функцій. Крім того, у статті показано наявність надійних кореляційних зв'язків між кваліфікацією всіх контингентів пілотів та їх віком. Однак у пілотів надзвукової авіації цей зв'язок проявляється значно сильніше, ніж в інших категоріях. Це є результатом найвищого рівня інтенсивності роботи, що свідчить про більш тісний зв'язок між їх професійним формуванням та віком. Крім того, цей контингент пілотів відображає значно більш повний перелік окремих психофізіологічних функцій, які значно змінюються внаслідок зміни рівня кваліфікації.
Keywords: авіаційна медицина; психофізіологічні функції; військові льотчики