ДИНАМІКА ЗМІН ВМІСТУ С РЕАКТИВНОГО БІЛКУ В СИРОВАТЦІ КРОВІ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ФЛЕГМОНАМИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ НА РІЗНІ ТЕРМІНИ ЛІКУВАННЯ - Локес, К.П.; Личман, В.О.; Стебловський, Д.В.; Бондаренко, В.В.; Аветіков, Д.С. (Світ медицини та біології, 2021)
Флегмона – гнійне розлите запалення клітковини, розташованої під шкірою, слизовою оболонкою, між м'язами і фасціями. У більшості випадків причиною виникнення у пацієнтів запальних процесів щелепно - лицевої локалізації є неякісно або взагалі не ліковані періодонтитні зуби, ретеновані зуби та недбала поведінка самих пацієнтів, також причиною виникнення запальних процесів, а саме одонтогенних флегмон щелепно – лицевої локалізації є «причинний» зуб. Саме тому в організмі людини підвищується рівень C - реактивного білка. С-реактивний білок - це гострий запальний білок, який збільшується до 1000 разів у місцях зараження або запалення. С- реактивний білок є інформативним показником гострої фази запалення, рівень якого на етапі шпиталізації пацієнтів із одонтогенними поверхневими флегмонами щелепно-лицевої локалізації був значно підвищений (норма
Keywords: Флегмона; біоритми; С реактивний білок; сироватка крові; щелпно – лицева ділянка