ЧАСТОТА І ЧИННИКИ РИЗИКУ УСКЛАДНЕНЬ ОПЕРАТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРОБ РОГІВКИ - Магеррамов, П.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Під ретроспективним наглядом виявлено 112 пацієнтів (80 чоловіків, 32 жінки; відповідно 89 та 39 глаз) у віці від 20 до 48 років (середній вік 29,5 ± 0,8 років) з різними патологіями рогівців. У спостереженні були включені пацієнти з патологіями роговиць, перші оперовані в Центрі з застосуванням наступних операцій віддів: інтрастромальна імплантація роговичного сегмента (İCRS); перекрестне связування роговичного колагена з використанням УФ – вилучень та рибофлавіни (CXL); комбіноване застосування: ICRS + CXL; CXL + фоторефрактивна кератоектомія (FRK); CXL + фототерапевтична кератоектомія (FTK). Операції проводили різними гірургами протягом 2016–2018 років, після операційного нагляду тривало 12 місяців. Показано для застосування ICRS кератоконус у II – III стадіях. CXL у різних варіантах було застосовано до наступних показань: кератоектазія; дистрофія роговиці; кератиты и язвы роговици. Кількість операцій ICRS, CXL, ICRS + CXL, CXL + FRK, CXL + FТK відповідно склало: 48; 32; 21; 16; 11 (всього 128 глаз). Усі випробування, зареєстровані під час операції та протягом 12 місяців після операцій, були залучені до оцінки частот осложення.Демографічні та клінічні характеристики пацієнтів до операцій показали, що серед пацієнтів переобладнані чоловіки (69,5 ± 4,1 %; Р˂0,05), особи віком до 30, 30 років та старші (51,6 ± 4,4 і 48,4 ± 4,4 %), з острівним поглядом без корекції ˂0,20 і ≥0,20 ˂0,40 (54,7 ± 4,4 та 45,3 ± 4,4 %) друг від друга істотно не відрізнялися. Центральна товщина роговиць для операцій ICRS, CXL, ICRS + CXL, CXL + FRK, CXL + FTK відповідно у 47,9 ± 7,2; 56,3 ± 8,8; 42,9 ± 10,8; 62,5 ± 12,1; 54,5 ± 15,0; і 51,6 ± 4,4 % більших було 470 мкм. Середня кератометрія у 52,1 ± 7,2; 56,3 ± 8,8; 37,3 ± 10,3; 31,3 ± 11,6; 72,7 ± 13,4 та 49,2 ± 4,4 % хворих у цих групах було більше 46 дптр. Інтраопераційні випромінювання спостерігаються в основному при імплантації інтрастромальних роговічних сегментів без (4,2 ± 2,8 % неповного формування каналу , 2,1 ± 2,1 % втрати вакууму, 2,1 ± 2,1 % ендотеліальної перфорації, 2,1 ± 2,1 % отеків навколо сегментів, всього 10,4 ± 4,4 %) та з комбінацією з CXL (4,8 ± 4,6 % неповного формування каналу, 4,8 ± 4,6 % втрати вакууми, всього 9, 5 ± 6,4 %). На 100 таких операцій у цілому надходило 10 % різних видів інтраопераційних осложень.Статистично значуще відрізняється за частотою висвітлення, визначене для порівняння підгрупи за віком (˂30 та ≥30 років відповідно 15,1 ± 4,4 та 41,9 ± 6,2 %), за огляду на операції (˂0,20 та ≥ 0,20 ˂0,40 відповідно 35,7 ± 5,7 та 18,9 ± 5,1 %) та за роками оперативного втручання (у 2016 році 44,0 ± 9,9 % та у 2018 році 18,8 ± 4,9 %). Для İCRS, CXL та комбінацій İCRS з CXL частота висвітлення складання частоти післяопераційних виставок складала відповідно 12,5 ± 4,7; 25,0 ± 7,6 і 28,6 ± 9,8 %. Очевидно, що в нашому спостереженні частота виклику CXL була більшою, а при інших видах вмісту замінювачів різні показники не були визначені.У структурі післяопераційних випробувань при поєднанні İCRS з CXL отек стромів та міграційних сегментів (на 9,5 %). Загальний рівень освоєння в нашій роботі (12,5 ± 4,7 %). У нашому спостереженні підтверджено істотне зменшення частот висвітлення динаміки за 2016–2019 роки, що пов’язано з підвищенням досвіду хірургії. Крім цього, показник залежності ризику осложення від віку пацієнтів, від центральної товщини роговиці та від доопераційного рівня островів зору. Таким чином, часто висвітлюється після імплантації інтрастромальних сегментів, роговичного колагенового кросслінгінгу та комбінації цих операцій (12,5 ± 4,7; 25,0 ± 7,6 та 28,6 ± 9,8 %) друг від іншої істотно відрізняється. Одночасне застосування рогівковий колагеновий кросслінкінг як з фоторефрактивному кератоектоміей , так і з фототерапевтичної кератоектоміей асоціюється однаковий ризик післяопераційних - ні ускладнень (31,3 ± 11,5 і 27,3 ± 13,4%). Пошук післяопераційних осложень порівняно високого рівня у пацієнтів у віці 30 років та старших, з доопераційним рівнем острова зору без корекції менше 0,2 та при центральній товщині роговиці ˂470 мкм.
Keywords: кератоконус; роговічні кільця; поєднані операції; ускладнення; кросслінкінг