ФУНКЦІОНАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ ТИМПАНОПЛАСТИКИ З РІЗНИМИ ВАРІАНТАМИ РЕКОНСТРУКЦІЇ ЗВУКОПРОВІДНОГО АПАРАТА СЕРЕДНЬОГО ВУХА - Сребняк, І.А.; Шевченко, Т.О.; Педаченко, А.Є. (Світ медицини та біології, 2021)
Проблема хірургічного лікування та реабілітації пацієнтів з хронічним гнійним середнім отитом до теперішнього часу залишається актуальною у сучасній отіатрії. Вибір виду протеза та матеріалу, з якого він виготовлений, залежить від характеру дефекту слухових кісточок, досвіду та вподобань хірурга. Таким чином, актуальним залишається питання вибору виду та типу протезу при різних клінічних та анатомічних умовах в процесі перебігу захворювання та удосконалення техніки операційного лікування. Метою нашої роботи було вивчити функціональні результати слухопокращуючих операцій з використанням штучних, біологічних та комбінованих протезів та визначити клініко–рентгенологічні умови для використання їх у пацієнтів з хірургічною патологією середнього вуха. Всі хворі були прооперовані у відділі мікрохірургії вуха та отонейрохірургії. Пацієнтам проводилися різні типи тимпанопластики: відкритий варіант та закритий варіант. На першому етапі хворим на ХГСО проводилася санація хронічного вогнища інфекції, на другому – реконструкція звукопровідного апарату середнього вуха, тобто тимпанопластика та осикулопластика. При наявності пневматизованого СП, достатньої функції слухової труби та неушкодженої слизової оболонки медіальної стінки барабанної порожнини показано проведення одноетапної реконструктивної операції з одночасним відновленням барабанної перетинки та осикулярного апарату середнього вуха. Нами у ході роботи встановлено оптимальну довжину парціального протезу для реконструкції слухових кісточок в залежності від варіанту тимпанопластики. Довжина протеза визначалася за допомогою КТ скроневих кісток із визначенням глибини барабанної порожнини, шляхом вимірювання відстані від виступу промонториальної стінки та від голівки стремена до рівня розташування неотимпанальної мембрани. Визначені показники відрізнялася у пацієнтів при різних варіантах тимпанопластики. При закритому варіанті тимпанопластики відмічалася більша глибина барабанної порожнини, і довжина парціального протеза становила 4,6±0,2 мм. При відкритому варіанті тимпанопластики відповідно глибина барабанної порожнини меньша, довжина парціального протеза становила 2,6±0,4 мм. Товщина хрящової пластинки, що встановлювалася між осикулярним протезом та неотимпанальною мембраною різнилася в залежності від пневматизації середнього вуха і вентиляційної функції слухової труби. У випадках недостатньої вентиляції барабанної порожнини була необхідність у збільшенні товщини пластини. Після проведених реконструктивних операцій у пацієнтів з ХГСО різних груп у найближчому періоді після слухопокращуючого оперативного лікування відмічалося достовірне (р
Keywords: хронічний гнійний середній отит; парціальний осикулярний протез; тотальний осикулярний протез; тмпанопластика; ланцюг слухових кісточок