АНАЛІЗ МІЄЛОАРХІТЕКТОНІКИ МОЗОЛИСТОГО ТІЛА ЛЮДЕЙ ЗРІЛОГО ВІКУ - Боягіна, О.Д.; Костиленко, Ю.П.; Жарова, Н.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Метою дослідження було встановити взаємозв’язок структурних елементів у загальній мієлоархітектоніці мозолистого тіла. Було досліджено серійні напівтонкі зрізи пластинованих препаратів мозолистого тіла людей зрілого віку, які ми забарвлювали метиленовим синім і поліхромним барвником, до складу якого, окрім метиленового синього, входить Азур-1 та основний фуксин. Встановлено, що у міжфасцикулярних інтерстиційних прошарках, які мають вертикальне орієнтування між фасцикулярними порціонами комісуральних канатиків, локалізуються переважно резистивні кровоносні мікросудини (артеріоли та прекапілярні артеріоли); місцем розташування обмінних кровоносних мікросудин є поперечні відроги міжфасцикулярних прошарків, які відділяють собою пучкові сукупності нервових волокон, названі нами субфасцикулярними порціонами; у територіальних межах субфасцикулярних порціонів обмінні мікросудини відсутні; місцем розташування тіл (перикаріонів) фібрилярних астроцитів є міжфасцикулярні прошарки інтерстиція, де вони через рівновіддалені проміжки тісно примикають до стінки резистивних мікросудин, утворюючи навколо них своєрідні периваскулярні муфти, у проміжку між ними стінки цих артеріальних мікросудин прикриті периваскулярними відростками фібрилярних астроцитів; інші ламелярні відростки останніх разом із кровоносними капілярами й окремо від них проникають у поперечні відроги міжфасцикулярних прошарків. Можна зробити висновки, що між лімітуючими оболонками мозолистого тіла є прямі зв’язки у вигляді більш широких – міжфунікулярних і вузьких – міжфасцикулярних сполучнотканинних прошарків, у яких локалізуються кровоносні мікросудини з оточуючими їх периваскулярними астроцитами. Останні займають опосередковане положення між кровоносними мікросудинами й інтерфасцикулярними олігодендроцитами, утворюючими в межах окремих фасцикулярних порціонів (за допомогою своїх відростків) просторово розгалужену стільникову мережу. У комірках цієї мережі, що мають переважно гексагональну форму, зосереджені мінімальні сукупності мієлінізованих нервових волокон, оболонки яких є продуктом секреторної діяльності розташованих у кутах таких комірок інтерфасцикулярних олігодендроцитів. Із метою номенклатурного обліку ієрархічних рівнів організації мозолистого тіла ці мінімальні одноманітні за будовою сукупності нервових волокон, що уміщуються в межах окремих комірок олігодендроцитарної мережі, ми виділяємо під назвою «стільникових порціонів». У загальному конструктивному плані між кровоносними обмінними мікросудинами та мієлінізованими нервовими волокнами знаходиться розпростерта окружними суміжними мікрорегіонами тунельна мережа інтерстиційних щілин, яка, стоншуючись, замикається навколо стільникових порціонів. Ця інтерстиційна мережа є проміжним відсіком між кров’ю, що протікає мікросудинами, та комірками, у яких розосереджені у стільниковому порядку інтерфасцикулярні олігодендроцити. У мозолистому тілі уся транспортна система повністю спрямована на забезпечення структурно-функціональної постійності тільки мієлінових оболонок нервових волокон за рахунок секреторної діяльності інтерфасцикулярних олігодендроцитів.
Keywords: мозолисте тіло; мієлоархітектоніка; комісуральні канатики; інтерфасцикулярні олігодендроцити; фібрилярні астроцити