МЕТАБОЛІЧНІ ПОЛІОРГАННІ ПОРУШЕННЯ У ЩУРІВ ІЗ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНІСТЮ НА ТЛІ ЙОДОДЕФІЦИТУ - Гуранич, С.П.; Цимбала, Е.М.; В. Б. Стецев’ят, V.B.; Тодорів, Т.В.; Данилюк, І.М.; Гуранич, Т.В.; Воронич-Семченко, Н.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Мета дослідження – вивчити зміни гормонального профілю, прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу та ліпідного спектру крові у щурів із ізольованою інсулінорезистентністю (ІР) та за умови порушеної толерантності до глюкози на тлі йододефіциту (ЙД). Дослідження проведені на щурах-самцях, які були розділені на дві дослідні групи: щури з ІР, які отримували замість питної води 10 % розчин фруктози впродовж 8 тижнів (1-ша група, n=30) та щури з ІР на тлі ЙД (2-га група, n=30). ЙД відтворювали за допомогою йододефіцитної дієти. До контрольної групи (n=30) ввійшли інтактні тварини, яких утримували в умовах стандартного харчового раціону. Встановлено, що у тварин, які перебували на високофруктозній дієті на тлі належного забезпечення йодом розвивалися ознаки вісцерального ожиріння, що проявлялися зменшенням у сироватці крові рівня греліну на 64 % (р
Keywords: тиреоїдні гормони; інсулін; грелін; лептин; ліпіди; оксидативний стрес; антиоксидантна система