ВПЛИВ ІН'ЄКЦІЙ КАЛЬЦІЮ ГІДРОКСИАПАТИТУ ТА ГІАЛУРОНОВОЇ КИСЛОТИ НА МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ ТКАНИН ПАРОДОНТУ - Ларкина, С.O.; Селецька, О.В.; Макаренко, O.A.; Шнайдер, С.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Мета дослідження – оцінка протизапальних властивостей ін'єкцій препаратів кальцій гідроксиапатиту (СаНА) різної концентрації та гіалуронової кислоти на стан тканин пародонту у щурів з експериментальним пародонтитом.Дослідження проведено на тканинах пародонту щурів, яким було змоделювано пародонтит. Тварин було поділено на 5 груп: інтактна (контрольра); модель пародонтиту без лікування; пародонтит з лікуванням ін'єкціями гідроксіапатиту кальцію 55,7 %; пародонтит з лікуванням ін'єкціями «Гідроксіапатиту кальцію 55,7 % + гіалуронова кислота стабілізована»; пародонтит з лікуванням ін'єкціями «гідроксіапатиту кальцію 27,85 % + гіалуронова кислота нестабілізована».Ефективність лікування оцінювали за активністю еластази, лужної та кислої фосфатази в кістковій тканині щелепи, вмістом малонового діальдегіду, активності еластази та кислої фосфатази в гомогенаті ясен щурів.Одноразові підясенні ін'єкції гідроксиапатиту кальцію в поєднанні з гіалуроновою кислотою чинили виражену протизапальну дію на м'які тканини пародонту, знизивши в гомогенатах ясен щурів з пародонтитом рівень МДА на 24,6–40,3 %, активність кислої фосфатази – на 25,3 – 38,3 %, активність еластази – на 23,5 – 29,8 %. Не виявлено прямої залежності між концентрацією кальцію в препаратах та їх протизапальною дією. Висока концентрація кальцію без гіалуронової кислоти діяла менш ефективно, ніж низька концентрація в поєднанні з гіалуроновою кислотою.Проведені експериментальні дослідження показали здатність препаратів гідроксиапатиту кальцію в поєднанні з гіалуроновою кислотою інгібувати активність деструктивних ферментів і збільшувати активність маркеру остеобластів в кістковій тканині щелепи щурів з пародонтитом поряд зі зниженням маркерів запалення в яснах тварин з пародонтитом.
Keywords: експериментальний пародонтит; запалення; щури; кісткова тканина; гіалуронова кислота; гідроксиапатит кальцію; періодонтит; підясневі ін'єкції